środa, 14 maja 2014

Rabarbarowe kwaśne penne / Rhubarbie sour penne


Składniki: 

Element Ziemi: czerwona papryka, nasiona słonecznika, nasiona dyni, ogórek zielony, oliwa,
Element Metalu: gorczyca biała, gorczyca czarna, curry, chilli, zmielony czosnek, pieprz biały, imbir,

Element Wody: sól, woda, sos sojowy,
Element Drewna: ocet jabłkowy, pomidorki koktajlowe, rabarbar, makaron penne,
Element Ognia: kurkuma, jałowiec.

Umyj dokładnie wszystkie warzywa.

Do garnka z gotującą się wodą (O) dodaj kolejno: odrobinę oliwy (Z), szczyptę imbiru (M), szczyptę soli (W). Teraz dodaj makaron penne (D). Wsyp odrobinę kurkumy (O) i gotuj na wolnym ogniu.

Potnij czerwoną paprykę w kostkę, ogórek zielony w plastry, a rabarbar i pomidorki koktailowe na mniejsze części.

Do miski z oliwą dodaj pocięty w plasterki ogórek świeży (Z). Następnie dodaj gorczycę białą i gorczycę czarną, szczyptę curry, odrobinę chilli, szczyptę suszonego zmielonego czosnku oraz odrobinę białego pieprzu (M), Dolej trochę wody (W). Dodaj pocięty w kawałki surowy rabarbar. Całość zalej octem jabłkowym (D). Na koniec w młynku do kawy zmiel trochę jałowca i dodaj do marynaty (O). Zakryj miskę folią aluminiową i wstaw do lodówki. 

Na rozgrzaną patelnię wrzuć nasiona słonecznika i nasiona dyni. Obsmaż je chwilę, a następnie dodaj sos sojowy. Zgaś od razu palnik i mieszaj nasiona z sosem drewnianą szpatułką.

Jeżeli makaron jest już ugotowany nałóż go na talerz, następnie dodaj wszystkie składniki: sojowe nasiona,  pociętą paprykę i pomidorki koktajlowe, warzywa, wraz z marynatą. Na koniec dodaliśmy odrobinę oliwy.

Voila, gotowe, smacznego (!)




Ingredients:

Element of Earth: red sweet pepper, sunflower seeds, pumpkin seeds, cucumber, olive oil.
Element of Metal: white mustard seeds, black mustard seeds, curry powder, chilli powder, garlic powder, white pepper, ginger powder
Element of Water: salt, water, soy sauce
Element of Wood: apple cider vinegar, coctail tomatoes, rhubarb, penne pasta
Element of Fire: turmeric powder, juniper.

Wash all vegetables carefully.

Into the pot with boiling water (F) add right a way: a little bit of olive oil (E), a pinch of ginger powder (M), a pinch of salt (Wa). Now You may add pasta. We've picked penne this time (Wo). Give a little bit of turmeric powder (F) and simmer.

Chop a red sweet pepper, slice the cucumber. Rhubarb and coctail tomatoes cut into pieces.

Into the bowl with olive oil add sliced cucumber (E). Afterwards add white mustard seeds and black mustard seeds, give a pinch of curry powder, a little bit of chilli powder, some garlic powder and a little bit of white pepper (M). Pour some water (Wa). Add cut raw  rhubarb. Pour in apple cider vinegar (Wo). At the end mill in a coffee mill some junipet and add it to the bowl (F). Cover it with silver foil and put it into the fridge.

On warmed frying pan put some sunflower seedsand pumpkin seeds. Fry them a while both sides, and then add some soy sauce. Off the gas ring and stir seeds with sauce in use of wood spatula.

If pasta is cooked put it on a plate. then add all other ingredients: soyed seeds, chopped red sweet pepper, coctail tomatoes and all veggies from a bowl with marinade.
At very end we poured some olive oil.


Voila, i's ready, enjoy your meal (!)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz