środa, 30 lipca 2014

Wegański chłodnik brokułowo-cukiniowy / Vegan broccoli-zucchini cooler



Składniki: 

Element Ziemi: cukinia, brokuł, oliwa z oliwek, ryż basmati,
Element Metalu: czosnek, pieprz biały, mięta,
Element Wody: sól, woda, 
Element Drewna: ocet jabłkowy,
Element Ognia: kurkuma, jałowiec.

Dokładnie umyj warzywa.

Do garnka z gotującą się wodą (O), dodaj oliwę oraz ryż basmati. Odcedź ryż. Do garnka z gotującą się wodą na jego dnie dodaj pokrojoną cukinię i cząstki brokuła oraz po kilku minutach ugotowany uprzednio ryż basmati. Dolej oliwę z oliwek (Z). Wyciśnij kilka ząbków czosnku. Dodaj szczyptę białego pieprzu oraz liście mięty (świeże lub suszone) (M). Całość posól.  Dolej odrobinę wody (W). Gotując na wolnym ogniu dodaj odrobinę octu jabłkowego (D), szczyptę kurkumy i jałowca (O).

Po przestudzeniu zmiksuj w blenderze i włóż do lodówki na kilka minut.

Smacznego (!)




Ingredients:

Element of Earth: courgette (zucchini), broccoli,olive oil, basmati rice
Element of Metal: garlic, white pepper, mint,
Element of Water: salt, water,
Element of Wood: apple cider vinegar
Element of Fire: turmeric powder, juniper

Wash all the veggies cerfully.

Into the pot with boiling water (F) add a few drops of olive oil and basmati rice. Strain water from rice. Into the pot with boiling water on the bottom of it add sliced courgette (zucchini), pieces of broccoli and after while add boiled earlier basmati rice (E). Squeeze a few cloves of garlic. Add pinch of white pepper and mint leaves (fresh or dry) (M). Salt it a little. Pour some water (Wa). While simmering add a few drops of apple cider vinegar (Wo), a pinch of turmeric powder, and a pinch of milled juniper (F).

After it cooled blend it, and put it into the fridge for a few minutes.

Enjoy your meal (!)

Veguys Eat:

1 komentarz:

  1. Witaj,
    Twoje przepisy wegańskie wyglądają smakowicie, gratuluje gustu kulinarnego oraz naprawdę dobrych zdjęć! Pełen profesjonalizm.
    Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
    Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy wegańskie. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
    Pozdrawiam,
    Remi
    info@mytaste.pl

    OdpowiedzUsuń